MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Gala AVANPREMIERE 2010

După o primăvară plină de evenimente şi festivaluri de modă, care s-a încheiat cu controverse, războaie on-line, acuze şi capitulări, toamna s-a anunţat secătuită de astfel de manifestări. A început totuşi cu o ratare memorabilă care ne va costa o imagine proastă pe plan internaţional mult timp de-acum încolo. O continuare neprofesionistă a Cluj Fashion Week, anulată în toiul penibilului, după ce desigerii străini au fost daţi afară din hotelurile în care nu le fusese plătită cazarea şi au fost obligaţi să se conformeze circului, trimiţând pe podium manechine desculţe (pentru că încălţămintea care fusese trimisă cu câteva săptămâni înainte nu a mai ajuns la locul desfăşurării evenimentului).

Totuşi nu este totul pierdut pentru că la Bucureşti s-au pus rapid bazele unui festival nou, dar nu necunoscut. Avenpremiere a ajuns la a şaptea ediţie, fiind reconfigurat într-un eveniment complex, o fuziune între modă şi domeniile conexe. După cele două zile (16-17 noimbrie) de workshop-uri şi expoziţii la The Ark, AVANPREMIERE Fashion & Lifestyle Fest s-a încheiat cu seara prezentărilor de modă pentru sezonul primăvară-vară 2011, care a avut loc la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Într-un spaţiu minimalist, cu un podium în formă de U, cu foarte mulţi invitaţi, dar un numar insuficient de scaune, 10 designeri români au adus în faţa publicului, propunerile vestimentare pentru sezonul care urmează.

1. Bianca Popp – The Unbearable Lightness of Black

 

Dacă ar fi să rezum ceea ce am văzut, aş spune cam aşa: Mai bine, dar la fel de prost. Bianca Popp a încercat să creeze un personaj interesant, înveşmântat în negru difan, inspirat de văduvele siciliene, carnavalul veneţian şi minimalismul milanez. Eu am vazut organza şi voaluri negre şifonate, margini ondulate şi finisaje extrem de slab executate. Mi-ar placea să cunosc femeile care cumpără aşa ceva. Pentru că nu am văzut nici calitate, nici noutate, nici o doză suficientă de purtabilitate. Sunt tare curios care este segmentul de consumatori vizat de designer.

2. Anca Ciatarâş – „Wonderful Life”

Anca Ciatarâş este un nume de referinţă între designerii clujeni. Ea a mizat pe eleganţă şi feminitate şi a realizat deux-pieces-uri şi rochii pe care le-a temperat cu sacouri ferme, cu forme bine definite şi accesorii metalice. Designerul a renunţat la tiparul clasic în care sacoului îi este asociată o fustă dreaptă, sau creion, şi a asociat sacoului cu umerii marcaţi prin epoleţi, fuste clopot, scurte, cu talia uşor înălţată. Accesoriile metalice evidenţiază forţa şi dominarea feminităţii. Accesoriile au fost concepute de Anca și realizate de designerul de bijuterii Elena Crișan. Cromatica colecţiei a variat în jurul nuanţelor de alb, beige şi negru, cu accente de roşu şi fucsia. Imprimeul floral (trandafiri mari roşii sau negri) foarte bine ales, este o notă feminină în contrast cu elementele metalice şi volumele rigide. Mi-au plăcut jachetele tip smoching (cu guler sal, în nuanţe contrastante) şi fustele clopot suprapuse celor creion. A fost o colecţie construită frumos, cu influenţe din cultura asiatică, dar care putea fi mai mult elaborată şi diversificată. Finalul a fost memorabil. După manej, apariţia Ancăi cu pantofii ei Christian Louboutin (150 Flannel Marineankle) ne-a făcut să uităm tot ce am văzut până atunci.

3. Rhea Costa

 

Trebuie să recunosc că mult mai târziu după ce am auzit prima dată de Rhea Costa, am aflat că brandul este 100% românesc şi a fost dezvoltat de Andreea Constantin (fashion editor) pe care o cunoaşteţi probabil din paginile revistei Viva. Rhea Costa s-a bucurat până acum de susţinerea multor femei celebre, cea mai ilustrativă fiind Malvina Cervenschi pe care m-am aşteptat să o văd pe podium, la finalul prezentării. Nu a fost însă aşa; Malvina a fost în public – în picioare, pentru că probabil a ajuns mai târziu – şi a susţinut-o pe prietena ei.

În altă ordine de idei, aceasta a fost prima prezentare propriu-zisă a brandului. Într-un cadru bine creat, prin proiecţiile cu nori ale bulgăroaicelor de la Kotki şi melodia lui Bruno Mars (Just the way you are), Rhea Costa a trimis pe podium modele înveşmântate în drapaje şi transparenţe feminine asemeni unor zeiţe greceşti contemporane. Designerul a utilizat voal de mătase, mătase şi tulle elastic în nuanţe de gri, beige şi bleumarin.  Falduri fireşti, talie marcată cu centuri din pietre sau lanţ, rochii pe un umăr şi decolteuri discrete; acestea au fost elementele cu care a jonglat Andreea. O colecţie frumoasă, firească, simplă, mercantilă şi suficient de elegantă. Mi-a plăcut stylingul lejer şi colierele masive din pietre purtate discret sub gulerul rochiilor.

4. Norina Stoica – Atemporal 79

Norina este din Sibiu şi este designer pentru brand-ul X-travagance. A intrat de curând în circuitul prezentărilor de modă, după ce a fost descoperită de Alin Gălăţescu la începutul verii. Designerul a încercat să îmbine drapajele cu pliseuri şi geometrii, însă nu şi-a ales materialele potrivite. Sobrietatea şi eleganţa pe care ar fi trebuit să le inspire creaţiile, erau redate destul de voalat. Şi mai mult decât texturi nepotrivite, cusăturile şi finisajele hainelor erau destul de slab executate. Cromatica a fost frumoasa, pentru că Norina a variat pornind de la clasicele: gri, beige, maro şi negru. Laitmotivul colecţiei a fost o bandă/centură beige, care cred că era realizată din in şi care se regăsea pe fiecare ţinută, dând o notă sporty. Colecţia a fost încheiată de Raluca Harhata, prietena Norinei, care a purtat o rochie pe un umăr, în nuanţe de alb şi verde.

5. A&S Negulescu – Wicked

Surorile Negulescu au fost printre preferatele invitaţilor la eveniment. Ele au realizat una dintre cele mai bune colecţii. Au absolvit la Iaşi şi sunt la început de drum. Lucrează impecabil cu piele, iar creaţiile lor sunt extrem de stylish. Asta au prezenatat şi pe podiumul de la MNAC; o colecţie în care pielea a fost asociată cu mătasea, rezultatul fiind un dialog între rigid şi fluid, între încorsetare şi lejeritate. Pielea a fost tăiată şi modelată sub forma unor armuri care să evidenţieze feminitatea femeii puternice. Cromatic, pielea a variat de la negru spre maro-camel, plus câteva nuanţe de galben solar şi verde praz. Mătasea a fost aleasă într-o nuanţă neutră de beige. Un element recurent au fost cravatele cu diferite imprimeuri care au fost utilizate ca gulere, bretele sau centuri. Aşadar, Anca şi Silvia Negulescu şi-au ales o direcţie bună (şi încă neexploatată), lucrează modern şi original, fac haine purtabile şi vând la preţuri accesibile (după cum am văzut la Galeria designerilor români, din Cocor). Până aici reţeta a fost de succes şi nu-mi rămâne decât să le felicit. Sunt curios cu ce ne vor mai suprinde în viitor.

6. Radu Viţălaru – Fish-a-men

*** despre colecția lui Radu Vițălaru puteţi citi pe mauVErt HOMME

 

7. Silvia Şerban şi Alexandru Nimurad – by coincidance

Pe Silvia Şerban o cunoaşteţi probabil de la Idelier (boemul concept store din Piaţa Romană), de la CFW (aprilie 2010) sau din seria de evenimente Soirees de la Mode. V-aţi obişnuit probabil cu creaţiile sale futuriste, ingenioase sau cu structurile din balene tip crinolină/corset. Pentru colecţia primăvară-vară 2011, Silvia Şerban a colaborat cu graficianul Alexandru Nimurad care a realizat o serie de imprimeuri impresionante. Creaţiile simple şi aparent banale au fost înviorate de imprimeurile florale sau de cele inspirate de jungla tropicală, în nuanţe puternice de verde, albastru, oranj, galben şi maro. Pantaloni skinny, topuri, rochii drepte şi scurte ori lungi şi fluide, toate au fost realizate din mătase şi au purtat imprimeurile hipnotice. Nu au lipsit nici pompoanele din tulle sau accesoriile pentru cap marca Silvia Şerban. Nu a fost o colecţie extraordinară în ceea ce priveşte tehnica, dar şi-a atins scopul prin imprimeuri.

8. Cristhelen B. – Alb

Cristhelen B. ne surprinde din nou într-un mod plăcut, cu o colecţie plină de culoare, în totală contradicţie cu numele ei. Noile siluete sunt foarte alungite şi dau impresia unor silfide pe picioroange. În prima parte a colecţiei am văzut fuste sau pantaloni cu talia înaltă şi manşete late (susţinute de curele aplicate din piele), purtate cu sacouri în stilul anilor ’60 şi tricouri cu aplicaţii geometrice. Prezentarea a continuat cu câteva ţinute în totalitate albe, care ne-au trimis cu gândul la uniformele medicale, şi s-a încheiat cu noi combinaţii de culoare şi o o talie marcată de această dată, foarte jos.

Manechinele au purtat sandale din curele multicolore cu talpă ortopedică foarte înaltă şi poşete din piele cu aplicaţie textilă de inspiraţie vintage. Colecţia a fost foarte bine executată şi m-a surprins prin prospeţimea culorilor.

9. Iris Şerban – Human Condition

Beige-uri, accente de roşu sângeriu, imprimeuri realizate de Radu Viţălaru, fâşii, pliseuri şi drapaje din matase şi tulle, accesorii metalice cu perle – realizate de Maria Filipescu, volume impresionante, feminitate, rafinament şi un ropot de aplauze la final. Cam asta a fost pe scurt, prezenatarea colecţiei semnată Iris Şerban. A fost o colecţie foarte atent lucrată şi în opinia mea, cea mai bună colecţie din show. Fotografiile vorbesc de la sine.

10. Agnes Toma

Agnes Toma a închis Gala Avanpremiere 2010 cu o colecţie mai puţin spectaculoasă decât ceea ce a prezentat la Cluj-Napoca în aprilie. A mers pe influenţe androgine şi a realizat costume cu sacouri tip smoching ori sacouri supradimensionate. Nuanţele au variat de la alb spre gri şi maro, cu luciri metalice. Câteva imprimeuri florale, câteva creaţii banale, nişte rochiţe micro-mini, finisaje deloc impresionante şi un final slab. Nu! Asa nu!

În final, vreau să subliniez faptul că fiecare eveniment are plusuri și minusuri, întotdeauna vor exista oameni mulțumiți sau mai puțin mulțumiți de ceea ce se întâmplă în modă, dar în ansamblu, AVANPREMIERE Fashion & Lifestyle Fest a fost un eveniment reușit și binevenit în peisajul modei românești. Iar utilizarea unor spații potrivite și versatile precum The Ark sau Muzeul Național de Artă Contemporană reprezintă clar o evoluție și o notă de profesionalism în organizare.

mauVErt
foto: MIRCEA NETEA

4 responses to “Gala AVANPREMIERE 2010

  1. alexa 23 November, 2010 at 2:51 pm

    Superb !
    Un eveniment superb !

  2. Pingback: Fish-a-Men by RADU VITALARU « mauVErt homme

  3. Agata 12 December, 2010 at 6:36 am

    Woow!Multumim ca ne tineti la curent cu toate noutatile!

  4. Pingback: Vești bune de la designerii români « mauVErt

Leave a comment