MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Soirée de la Mode # 9 /// Futurismul. Evolutia modei secolului XXI.

Evenimentul iniţiat de Alin Gălăţescu a ajuns la cea de-a noua ediţie. De această dată, 15 designeri, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, s-au conformat temei propuse de organizatori şi au încercat să exploreze teme diverse pentru a reda viziunea lor despre Futurism şi Evoluţia modei secolului XXI.

Am asistat la una dintre cele mai reuşite ediţii Soiree de la Mode şi am suficiente motive să spun asta. În primul rând publicul a fost mult mai cernut, probabil pentru că au fost programate mai multe evenimente în aceeaşi zi. Locurile au fost suficiente, iar dintre cei care au stat în picioare, mulţi au ales din proprie iniţiativă aceasta variantă. Au lipsit doamnele care vin de obicei după începerea show-ului şi au pretenţii de front-row, aşteptând cu buzele încordate să li se monteze scaune chiar pe podium, dacă s-ar putea. Muzica a fost unul din elementele forte pentru reuşita evenimentului. Mara şi Paul de la Kult Studio au cântat live şi au realizat un experiment chill-out foarte creativ, combinat cu improvizaţie şi modificări de voce. Muzica a completat perfect creaţiile designerilor invitaţi.

Alina Ene a realizat trei rochii mini, din mătase neagră, perfect purtabile. Legătura cu tema a fost dată de imprimeurile 3D („cele mai 3D imprimeuri”- aşa cum au fost ele descrise de Alin Gălăţescu), imagini realizate în colaborare cu un alt prieten artist, Dan-Andrei Paraschiv. Alina a dezvoltat o pasiune pentru tehno-fashion, iar pentru prezentarea cu care a debutat anul acesta la Romanian Fashion Week a utilizat imprimarea digitală pe suport textil a fotografiilor 3D, cu efecte de light painting.

Pentru cei care sunt interesaţi de acest concept nou, Alina Ene lansează pe 7 iulie, ora 20.00,  la Anaid Art Concept Space, expoziţia de fotografie şi produs de modă intitulată „Personal Light”.

Ada Bucşă reloaded… Ada cred că a fost cea mai potrivită alegere pentru tema futurismului. Deşi materialele din care şi-a conceput creaţiile nu sunt extraordinare, conceptul a fost extrem de interesant. Cu anumite ajustări hainele pot fi purtate de persoanele curajoase. Hainele au fost completate de nişte platforme sculptate, foarte înalte şi extrem de incomode pentru modele. Sunt foarte curios, la fel cum spunea şi Ovidiu Buta într-un review, cum vor arăta colecţiile purtabile ale Adei, acelea care vizează strict consumatorul de modă românească.

Ioana Covalcic continuă în stilul în care ne-a obişnuit, mizând pe suprapuneri, stratificări şi decupaje. Mi-a atras atenţia aplicaţia de pe rochia neagră.

Alexandra Calafeteanu a încercat forme noi, matlase-uri şi culori a la Chanel. Pe alocuri finisajele erau îndoilenice, iar formele şi materialele nu mi-au transmis nimic futurist. Încă mă chinuiesc să dezleg semnificaţia, rolul sau scopul celor două cercuri aplicate pe cea de-a doua rochie.

Florin Dobre a fost singurul designer care se adresează bărbaţilor. Dacă la început nu i-am oferit prea mult credit, acum începe să-mi placă. Mizează pe culori interesante, are idei foarte cool, iar dacă preia nişte idei, ele nu sunt deloc evidente. Accesoriile pentru creaţiile lui Florin Dobre sunt realizate de Matei Corvin, un artist care acorda o mare atenţie detaliilor şi lucrează extrem de minuţios. Creaţiile lui Florin Dobre, precum şi genţile semnate Matei Corvin se găsesc în boutique-ul Wings (str. Enescu, nr. 8).

Anca Ciatarâş a adus la Bucureşti ceea ce a prezentat la Cluj Fashion Week: neopren, volume precise, finisaje bune şi un auriu destul de riscant.

Vika Gorenco tricotează în continuare şi o face într-un stil foarte feminin şi ludic. A creat rochii mini, cu volume rotunjite şi aplicaţii florale, croşetate manual. Şi-a ales o direcţie bună, lucrează frumos şi merită aprecieri.

Claudia Castrase a prezentat trei creaţii din colecţia cu care ne-a încântat la Cluj Fashion Week. Rochii foarte frumos realizate, inspirate de femeia războinică şi de haiduci, care pot fi uniforme pentru o femeie a viitorului.

Christelen B. ne-a surprins şi ne-a încântat din nou. Desi cele trei creaţii nu prea aveau legătură cu futurismul, am văzut piese vestimentare realizate din in ivoriu, cu o mişcare foarte naturală, inspirate de portul popular românesc. Volane, încreţituri, fronseuri, pantaloni carotte şi un detaliu popular care a fost aplicat atât pe haine, cât şi pe pantofi. Hainele Christelen B. sunt perfect purtabile, finisajele sunt bine realizate, iar legătura dintre haine şi accesorii este evidentă. Christelen B. are o evoluţie clară şi pozitivă şi a atras admiraţia publicului. Aşteptăm să vedem cât mai curând hainele în magazine.

George Neagu – as usual.

Silvia şi Anca Negulescu au prezentat trei costumaţii interesante, în culori plăcute, realizate din piele şi fâş. Mi-au plăcut volumele şi detaliile.

M12 a adus pe podium o rochie beige frumoasă, cu umerii marcati, încă o rochie a la Lanvin mult prea lucioasă şi o a treia ţinută banală, fără nicio legătură cu primele două.

Diana Niţă – cool, aşa cum ne-a obişnuit.

Ioana Ternauciuc a avut o creaţie beige foarte stilish care mi-a adus aminte de o veche colecţie Hermes. Accesoriile au avut un rol foarte important pentru ideea sporty-chic a vestimentaţiei. Celelalte două ţinute erau total dintr-un alt film. Deci nu!

Iris Şerban lucrează frumos şi feminin, se joacă cu volumele şi cu volanele, realizează ţinute elaborate şi imprimeuri foarte stylish. Îmi plac rochiile ei foarte sexi, dar deloc vulgare. De data aceasta Iris a colaborat cu designerul de bijuterii Maria Filipescu. Maria a realizat o serie de aplicaţii din mecanisme de ceas, o centură şi epoleţi-i specifici, pe care i-a aplicat pe rochiile realizate de Iris. Colaborarea lor este foarte reuşită, iar creaţiile vestimentare şi bijuteriile se completează reciproc.

La Wilhelmina Arz mi-ar plăcea să văd mai multă atenţie la finisaje. Deşi ştiu că rochiile netivite sunt perfect asumate, nu ştiu câte femei şi-ar dori să poarte aşa ceva.

Acestea au fost creatiile celor 15 designeri prezenti la cea de-a noua editie Soiree de la Mode, care s-a desfasurat joi, 24 iunie 2010, la Hotel Hilton.

text: Claudiu / mauVErt
foto: Mircea Netea, Ioana Voicu (mauVErt)

4 responses to “Soirée de la Mode # 9 /// Futurismul. Evolutia modei secolului XXI.

  1. caludia 2 July, 2010 at 7:24 pm

    Interesanta viziunea artistilor, insa Iris Serban a demonstrat ca stie ce inseamna moda. E creativa si expresiva colectia ei.
    Felicitari Iris !

  2. Pingback: Papucei.ro » Accessorized by Papucei

  3. Pingback: Soirée de la Mode # 9 « portofoliu

  4. anutaboariu 14 April, 2012 at 2:42 pm

    uluitor!!!!imi place la nebunie!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: